Allmänt om keps

Själva ordet keps, härstammar från det engelska ordet som brukar kallas cap. När det kommer till engelskans cap har det inte samma betydelse som den svenska kepsen har. Det som skiljer de olika betydelserna åt är att den svenska kepsen har en hård skärm, vilket inte den engelska varianten behöver ha. Engelskans “cap” kan syfta på både mössor och hattar av lite olika slag.

För att summera lite kort om vad en keps egentligen är, kan man säga att det är en typ av huvudbonad. Själva delen som sitter på huvudet är en mjuk mössa, som framtill har en skärm som är av lite hårdare material. Under 1880-talet lanserades den allra första kepsen någonsin, och det var i landet Storbritannien. Det här landet är väldigt känt för just kepsar och var först ut med att skapa trenden kring detta. Det finns några modeller som är mer kända än något annat, och en vanlig typ som används väldigt mycket idag är en så kallad baseballkeps. Sedan finns det en annan modell som kallas gubbkeps som också är väldigt populär.images-31

När det gäller sporten bandy, och under hela sportens storhetstid, var kepsen en självklar huvudbonad som alla utövare i sporten skulle använda sig av. Under senare tid, och fram till idag har kepsen blivit en alltmer vanlig accessoar som många väljer att använda. Inte minst bland yngre män har detta med keps länge varit intressant. När det handlar om användningen av keps inomhus är det några som fortfarande använder sig av den. Däremot stridet detta mot den vanliga traditionella konventionen, där man egentligen alltid ska ta av sig sin huvudbonad när man kommer in, men tiderna har förändrats.

Idag finns det flertalet olika kepsar som går att välja bland, det som är så unikt med denna typ av accessoar är att den finns i alla möjliga färger, modeller, storlekar samt går att köpa var man än kommer i världen. Många använder sig av en keps främst under sommaren, för att kunna skydda ögonen mot den starka solen som lyser hela tiden.